Gönderen Konu: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI  (Okunma sayısı 5248 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ABDULLAH CAN

  • Ziyaretçi
Organik tavuk yemi hazırlamak için; %50 oranında
tahıl karışımı (buğday, tritikale, mısır, arpa) ile
%35 oranında expeller soya fasulyesi ile ayçiçeği
küspesi, % 5 yonca unu ve %10 oranında mineral +
premix kullanımı ile %16 ham protein ve 2400 Kcal
ME içeriğine ulaşılabilir. Etlik piliç yemi hazırlamak
için ise; %50 tahıl karışımı ve %44 expeller
ayçiçeği ve soya fasulyesi küspeleri ile %2 mısır
gluten yemi, %1 bitkisel yağ ve %3 oranında
mineral ve premix kaynağı ile yaklaşık %20 ham
protein ve 2900 Kcal ME içeriğine ulaşılabilir.
Fakat, hazırlanacak yumurta yeminde metionin
içeriği %0.3’dan az olmamalı, etlik piliç yeminde de
lisin içeriği %1’den az olmamalıdır (Zollitsch ve
Baumung, 2004).

Birim
organik karma yemde (kg) bulunması
gereken metabolik enerji değeri, NRC(1994)
standartl arında belirlene n
tablo değerlerinden
küçüktür. Bunun sebebi,
serbest dolaşım ve
organik mer’a da otlatım ile tavuğun bu enerji
açığını daha doğal yollardan sağlanmasını teşvik
içindir. Zira, tavukların isteğe bağlı yem
tüketimlerinin kontrolü, yemlerin enerji içeriği ile
doğrudan ilgilidir .

Hayvanlar %100 iyi kaliteli organik yemle
beslenmel idir.
Yemlerini n
tümünü
organik
üretimden sağlayamayan üreticilere, özel zaman

ABDULLAH CAN

  • Ziyaretçi

Çevrimdışı admin

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 1278
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #2 : Mart 10, 2011, 06:34:40 ÖS »
Teşekkürler Abdullah Bey.
Bu tür paylaşımların çoğalmasını çok arzu ediyorum. Aile üyelerimiz keşke araştırsa ve bulduklarını paylaşarak bilginin tek merkezde toplanara k insanların ulaşmasını ve sağlıklı evcilleri n yetiştirilmesini sağlamada katkı da bulunsa.

Teşekkürler
Selamlar
Array

ABDULLAH CAN

  • Ziyaretçi
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #3 : Mart 10, 2011, 07:12:10 ÖS »
BEN TEŞEKÜR EDERİM SAYIN YÖNETİCİM  bu siteyi kurupta bizleri burda bulundurd uğınız için tabiki benim burdaki amacım buradan birşeyler öğrenebildiğim gibi burda olmayanla rıda bilgim ve becerim dahilinde arkadaşlarla paylaşmak saygılar.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #4 : Eylül 20, 2013, 12:17:44 ÖS »
Organik tavuk beslemede yem materyali .

Organik tavuk beslemede yem materyali olarak, organik bitkisel üretim kurallarına göre elde edilen yem materyall eri yanında, hayvansal kaynaklı organik veya konvensiy onel olarak üretilen süt ve süt ürünleri ile okyanus kaynaklı balık, diğer deniz hayvanları, bunların yan ürünleri kullanılabilir. Fakat, kesimhane yan ürünleri, hayvansal yağlar yem kaynağı olarak kullanılamaz (Anonim, 2002b). Tavuk yemi, genetik yapısı değiştirilmiş mikroorga nizma ve yem maddeleri ile insan ve hayvan sağlığı açısından yasaklana n katkıları içermemelidir. Organik olmayan ve sınırlı düzeyde kullanımına izin verilen bir kısım katkı maddeleri ni (vitamin ve mineral preparatl arı) içerebilir (Anonim, 1992). Yem hammadele ri sentetik kimyasal gübre ve tarım ilacı kalıntıları içermemelidir.

Protein kaynağı yağlı tohumlu küspe kaynakları, üretimleri ve işlenmeleri aşamasında kimyasal solventle r ile muamele edilmiş olmamalıdır (Anonim, 2002b). Yem hammaddel erinin öğütülmesi yada kırılması esnasında kullanılan ekipman ve aletler kimyasal maddelerl e bulaşık olmamalıdır. Yemlerin depolama şartları iklime göre değişken olduğundan, yem materyall eri soğuk, kuru direkt    güneş  ışığı görmeyen depoda depolanma lıdır.

Organik piliç yemi, etlik piliçe sağlık, genotipin e özgü  canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanm a ile pazarlana bilir özellikte karkas sağlamalıdır.   Organik yumurta yemi, yumurta tavuğuna sağlık, iyi   yumurtala ma, orta (istenilen) büyüklükte yumurta yumurtlam a, iyi kaliteli yumurta sarısı ve kabuk kalınlığı  sağlamalıdır.

Yem ham maddeleri aynı işletmeden veya aynı bölgeden olmasına özen gösterilmelidir.  Tavukların besin madde ihtiyaçlarının  yaklaşık %20-30’si organik mer’ada karşılayabileceği dikkate alınarak yem formülasyonunda gerekli düzeltmeler yapılabilir.

Hazırlanacak karma yem, tavukların besin madde gereksini mlerine göre dengelenm eli, sadece organik tarımsal ürün endüstrisinin yan ürünleri yem katkısı olarak kullanılmalı, sentetik renklendi rici maddeler kullanılmamalıdır.

Tahıllar etlik piliç karma yemine % 65 oranında girmelidi r. Bu hayvanların günlük besin madde ihtiyaçlarının karşılanmasında taze ot, silaj veya kuru ot gibi kaba yemler de kullanılabilir (Anonim, 2002b).

BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #5 : Eylül 20, 2013, 12:19:19 ÖS »
Tavuk karma yemi; üre, büyüme uyarıcıları, hormon,  antibiyot ik ve koksidiyo stat içermemelidir. Bunun yanısıra, probiyoti k, enzim, organik asitler, tahıl kırıntıları, melas ve tuzun kullanılmalarına izin verilmekt edir. Yem koruyucus u olarak; bakteri ve enzimler, gıda endüstrisi yan ürünleri, bitkisel kaynaklı ürünler kullanılır, sentetik koruyucul ar özel iklim şartlarında kullanılır. Sertifika kuruluşu doğal yada doğal olmayan asetik asit, formik asit, propiyoni k asit, vitamin ve mineralle rin kullanılacağı şartları belirler. Hazırlanacak karma yemde mutlaka vitaminle r, mineralle r, protein, ve/veya amino asitler ve esensiyel yağ asitleri bulunmalıdır. Yeşil otları tüketecek olan tavuklar başta b-karoten olmak üzere bir çok vitamin gereksini mleri de karşılayabileceklerdir. Ayrıca, karma yemin içine yulaf, keten tohumu ilave ederek tavukların bağışıklık sistemler i de geliştirilebilir (Anonim, 2002a).

Organik olarak elde edilen pamuk tohumu küspesi tavuk rasyonlarının %10’nunu aşmamalı ve damızlık yumurtacılarda rasyonun %5’ni aşmamalıdır. Tavuk rasyonlarında PTK kullanıldığında,  ayrıca rasyone ek olarak lisin ve metionin kaynağı eklenmeli dir. Fakat, organik tarım kriterler ine göre   sentetik saf amino asitlerin kullanımı yasaklanmıştır (Anonim, 2000a,2002a).

BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #6 : Eylül 20, 2013, 12:20:53 ÖS »
Yeme katılan vitamin ve mineral kaynakları doğal olmalıdır. Vitamin kaynağı olarak filizlend irilmiş tohumlar, bira mayası gibi, mineral kaynağı olarak da kireç taşı, mermer tozu, su yosunu gibi kaynaklar kullanılmalıdır. Sınırlı düzeyde kalmak şartı ile organik olmayan vitamin ve mineral prearatla rı da organik hayvansal üretim içinde kullanılabilinir (Anonim, 1992). Karma yem içinde,  DCP, MCP, MAP (mono amonyum fosfat) gibi sanayi ürünü mineralle r ve yine sanayi ürünü vitaminle rin kullanımı sınırlı düzeyde tutulmalıdır.  Nilsen ve ark (2004) broyler bitirme yemine %0.3 oranında ilave ettikleri ekmek mayası ile, ilave edilmesi gereken vitamin+mineral premixi’nin 2/3 ‘nün karşılayacabileceğini saptamışlardır. Bunun yanında %1 yeme formik asit ilavesini n broyler yemilerin de kullanılan antibiyot ik olan avilamyci n’e eşdeğer olabileceği tespit edilmiştir (Garlia ve ark., 2004).

Tıbbi ve aromatik bitkileri n farklı kısımları ve ekstratla rı toksik etkileri olmadığının belirlenm esinden sonra yem katkısı olarak kullanılmalıdır: Antikoksi diyal  olarak; Holerrhen a antidysen trica + Berberis aristata + Embelia ribes + Acorus calamus karışımı (Misra, 1993),   Pulsatill a koreana ve Sophora flavescen s kökü, Quisquali s indica meyvası ile Artemisia annua ve Polygonum aviculare’nın tüm vejetatif aksanı (ByeungGie, 1995) kullanılmıştır. Saini ve ark (2004a,b) Oregano’ dan  sağlanan esensiyal yağları Necrotic enteritis e karşı olduğu gibi  antikoksi diyal amaçlı olarak da kullanmışlardır. Newcastle hastalığına karşı; Aglaia elaegrioi dea + Zingiber capitatum + Cassia fistula + Acacia raddiana karışımı (Singh ve ark., 1994)  kullanılmıştır. Performan s arttıcı ve yumurtada kolestero l düşürücü olarak; Yucca schidiger a tozu (Malecki ve ark., 1995; Kutlu ve ark., 1998, 2001)  kullanılmıştır. Renklendi rici olarak; kadife  çiçeği ve kımızı biber exstratını (Kırkpınar ve Erkek, 1997) kullanılmıştır.  Anaboliza n olarak;  Peganum harmala yağı (Yaqeen ve ark., 1999) ve kalsinoge nik olarak; Solanum malacoxyl on, Cestrum diurnum, Trisetum flavescen s and Nierember gia veitchii) ekstarktl arı (Mello ve Habermehl, 1995) kullanımlarına ilişkin literatür bilgileri ne ulaşılabilir. Ayrıca, daha ileri biyokimya sal çalışmalardan sonra Ferula eleaochyt ris (çakşır) tozunun anabolik etkisinin (Şahin ve ark., 2004) olup olmadığı anlaşılacaktır.

BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #7 : Eylül 20, 2013, 12:34:08 ÖS »
Etlik piliç büyütme yemi (3- 8 haftalık yaş )

Ham protein            Minimum   %19.00

Lisin                            Minimum   %1.08

Metionin                   Minimum   %0.45

Ham yağ                   Minimum   %3.00

Ham selüloz            Minimum   %4.00

Ca                               Minimum   % 0.90    Max. %1.20

P                                 Minimum   %0.70

Tuz                            Minimum   %0.20     Max. %0.50
BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #8 : Eylül 20, 2013, 12:36:13 ÖS »
Erken dönem yumurta tavuğu yemi (16-40 haftalık yaş)

Ham protein             Minimum   %17.00

Lisin                             Minimum   %0.90

Metionin                    Minimum   %0.43

Ham yağ                    Minimum   %2.50

Ham selüloz              Minimum   % 4.00

Ca                                 Minimum   %3.60     Max. %4.30

P                                   Minimum   %0.60

Tuz                              Minimum   %0.20     Max. %0.50

BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #9 : Eylül 20, 2013, 12:44:06 ÖS »
Organik tavuk yemi hazırlamak için;  %50 oranında tahıl karışımı (buğday, tritikale, mısır, arpa)  ile %35 oranında expeller soya fasulyesi ile ayçiçeği küspesi, % 5 yonca unu ve %10 oranında mineral + premix kullanımı ile %16 ham protein ve 2400 Kcal ME içeriğine ulaşılabilir. Etlik piliç yemi hazırlamak  için ise; %50 tahıl karışımı ve %44 expeller   ayçiçeği ve soya fasulyesi küspeleri ile %2 mısır gluten yemi, %1 bitkisel yağ ve %3 oranında mineral ve premix kaynağı ile yaklaşık %20 ham protein ve 2900 Kcal ME içeriğine ulaşılabilir. Fakat, hazırlanacak yumurta yeminde metionin içeriği %0.3’dan az olmamalı, etlik piliç yeminde de lisin içeriği %1’den az olmamalıdır (Zollitsch ve Baumung, 2004).

Birim  organik karma yemde (kg) bulunması gereken metabolik enerji değeri, NRC(1994) standartl arında belirlene n   tablo değerlerinden  küçüktür. Bunun sebebi,  serbest dolaşım ve organik mer’a da otlatım ile  tavuğun bu enerji açığını daha doğal yollardan sağlanmasını teşvik içindir. Zira, tavukların isteğe bağlı yem tüketimlerinin kontrolü, yemlerin enerji içeriği ile doğrudan ilgilidir .

Hayvanlar %100 iyi kaliteli organik yemle beslenmel idir. Yemlerini n tümünü organik üretimden sağlayamayan üreticilere, özel zaman sınırlamaları ve şartlarında en fazla tavukların yıllık kurumadde tüketiminin ancak %15’i kadar konvansiy onel yem kullanılabilir (Anonim, 2004). Zorunlu durumlard a; sırasıyla,  önce sertifika lı organik yemleri, henüz sertifika lanmamış organik yemleri, 2 yıldır organik üretim yapan çiftliklerden alınan yemleri, 1 yıldır organik üretim yapan çiftliklerden alınan yemleri ve son çare olarak da konvensiy onel yemler kullanılmalıdırlar (Anonim, 1994).

Tavuklara sunulan yem, onların doğal yem yeme davranışlarını sergileme sine yardımcı olacak formda ve sindirim   ihtiyaçlarını karşılayacak nitelik ve nicelikte olmalıdır.

Tavuklara 10mg/L düzeyinden daha az nitrat içeren içme su verilmeli dir (Anonim, 1998).

Tavuklar kesinlikl e aç ve susuz bırakılmamalı, yeterli yemlik ve suluk uzunluğuna sahip yemlik ve suluklarl a kümes içi ve gerekirse kümes dışı donatılmalıdır.  Tavuklara sunulan karma yem, hayvanın tüm besin madde gereksini mini karşılar nitelikte olmalıdır (ad lib).  Fakat, organik tavuk çiftliğinde, organik tarımın gereği tüm besin maddeleri ni aynı yemle tavuğa sunmak, pratikte işletmenin dışa bağımlılığını arttırarak karlı olmasını güçlendireceği göz ardı edilmemel idir. Tavuklar serbest dolaşımda seçmeli olarak besin madde gereksini mlerinin yaklaşık %20-30’nu  organik mer’a dan karşılayabilirler. Karma yemin yanında seçmeli olarak, daneler (buğdaygil ve baklagil) ve mineral kaynaklarından hayvanın kendi yemini kendileri nin yapmalarına imkan tanınabilir. Tavuklar diğer çiftlik hayvanları gibi kendi yemlerini kendileri formüle etme  yeteğine sahiptirl er (Forbes, 1995). Zira, sıcaklık stresine maruz bırakılan broyler civcivler vitamin C ekli yemi  doğru seçme yeteneği göstermişlerdir (Kutlu ve Forbes, 1993).

BURSA- yenişehir.

Aydın Yılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #10 : Eylül 22, 2013, 10:15:08 ÖS »
Organik tavuk yemi hazırlamak için; %50 oranında
tahıl karışımı (buğday, tritikale, mısır, arpa) ile
%35 oranında expeller soya fasulyesi ile ayçiçeği
küspesi, % 5 yonca unu ve %10 oranında mineral +
premix kullanımı ile %16 ham protein ve 2400 Kcal
ME içeriğine ulaşılabilir. Etlik piliç yemi hazırlamak
için ise; %50 tahıl karışımı ve %44 expeller
ayçiçeği ve soya fasulyesi küspeleri ile %2 mısır
gluten yemi, %1 bitkisel yağ ve %3 oranında
mineral ve premix kaynağı ile yaklaşık %20 ham
protein ve 2900 Kcal ME içeriğine ulaşılabilir.
Fakat, hazırlanacak yumurta yeminde metionin
içeriği %0.3’dan az olmamalı, etlik piliç yeminde de
lisin içeriği %1’den az olmamalıdır (Zollitsch ve
Baumung, 2004).

Birim
organik karma yemde (kg) bulunması
gereken metabolik enerji değeri, NRC(1994)
standartl arında belirlene n
tablo değerlerinden
küçüktür. Bunun sebebi,
serbest dolaşım ve
organik mer’a da otlatım ile tavuğun bu enerji
açığını daha doğal yollardan sağlanmasını teşvik
içindir. Zira, tavukların isteğe bağlı yem
tüketimlerinin kontrolü, yemlerin enerji içeriği ile
doğrudan ilgilidir .

Hayvanlar %100 iyi kaliteli organik yemle
beslenmel idir.
Yemlerini n
tümünü
organik
üretimden sağlayamayan üreticilere, özel zaman
Selam,kendime kırma makinesi aldım ve buğday,mısır,arpa,bakla karıştırıp kırarak tavuklarıma veriyorum,bir de soya küspesi aldım,satıcı 1 ton yeme 8-10 kg karıştırın yeterli diyor,bu hesapla 100 kilo yem için 1 kilo küspe oluyor, sitedeki örnek karışımda %35 soya ve Ayçiçek küspesi yazılmış 100 kg ma göre hangisind en ne kadar karıştırmalıyım

Huseyin yildirim

  • Ziyaretçi
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #11 : Eylül 23, 2013, 01:01:31 ÖÖ »
Ben burda guvercin yemi kullaniyo rum...but un yem kirik degil...i cinde misir bugday arpa fig ismini bilmedigi m bir kac sey daha...3 yildir memnunumd a ..arada bir yumurta yemi veriyorum ...kirik taslar ayda bir sirkeli su ve toz vitamin suya karistiri p veriyorum ......ver imde gzl gelismede .....sonu cda besledigi m irk thai shamo fazla yumurtlam a olmasada isimizi goruyor.. .guzellik leri yeter....

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #12 : Eylül 23, 2013, 10:00:16 ÖÖ »
basit bi güvercin yeminin içinde ;  Darı (Sorgun) %42, Buğday%30, Yulaf%5, Pirinç%5, kolza%5, Siyah buğday%3, Aspir %3, Mercimek %3, Fasülye%3, Keten tohumu%2    var .   ;D

daha ne olsun bi kanatlı için herşey var. şifalı gıda takviyesi gibi.

BURSA- yenişehir.

Özge Yüzereroğlu

  • Ziyaretçi
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #13 : Eylül 23, 2013, 03:14:00 ÖS »
basit bi güvercin yeminin içinde ;  Darı (Sorgun) %42, Buğday%30, Yulaf%5, Pirinç%5, kolza%5, Siyah buğday%3, Aspir %3, Mercimek %3, Fasülye%3, Keten tohumu%2    var .   ;D

daha ne olsun bi kanatlı için herşey var. şifalı gıda takviyesi gibi.


Bu güvercin yemlerini n hepsi organik mi oluyor yani? Bir marka vermeniz mümkün mü? Ben de ne zamandır hazır organik yem vermek istiyordu m tavuklarıma, özellikle yumurtasını ve etini tüketecek olduklarımıza.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #14 : Eylül 23, 2013, 04:13:55 ÖS »
yemcileri n hepsinde güvercin yemleri satılıyor ve içeriğine görede fiyatları değişiyor.
yaşadığınız yerde bulamıyorsanız, esyem güvercin yemleridi ye bi firma var. kargo ile gönderim yapıyormuş.

her yerleşim yerinde tahıl borsaları vardır ve buralarda çok çeşitli tahıllar satılır. çeşitli tahılları alıp harmanlay arak kendinizd e yapabilir siniz.

BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı murat hutoğlu

  • Ana
  • ***
  • Toplam İleti: 109
  • Cinsiyet: Bay
  • yaş 37 :tel:0546 676 44 45 -rize
  • Meslek: ses teknisyeni
  • Telefon: 0546 676 44 45
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #15 : Eylül 23, 2013, 11:48:33 ÖS »
böylesi yararlı bir paylaşımda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık
a:0:{}

Çevrimdışı Rusan ARABACI

  • Ana
  • ***
  • Toplam İleti: 109
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: (KAYITDIŞI) ÇİFTÇİ
  • Telefon: 0505 523 1262
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #16 : Eylül 24, 2013, 06:49:16 ÖÖ »
Bedri VEDAT Beyin "pratik yemlik yapımı" adına
paylaştığı bir videodan yola çıkarak,
konuyla alakası olmayan ama çok hoşuma giden videolar izledim.
AQUAPONİC denen bir sisteme rastladım.
Sistemde hem balık hem de bitki yetiştiriliyor.
Bir nevi ekosistem kuruluyor ve devamlılığı sağlanıyor.
Balıklar bitkileri, bitkiler balıkları besliyor.
Bu döngüde araya daha çeşitli ürünler ekleyenle r de var.
Örneğin ördek havuzları, yosun filtreler i ve karides gibi böcek havuzları vs...
Sonuçta organik ürünler elde edebiliyo rsunuz.
Nasıl olur bilemiyor um ama kanatlı yetiştiriciliğinde de
bu şekilde bir ekosistem kurmamız gerek.
Yoksa organik yemler bulunmaz hint kumaşı değil genel olarak.
Lakin üretim miktarı az ve üretim çok çok çok maliyetli olduğundan
hep eldekiler le yetinmek zorunda kalıyoruz.
O ürünler bizim elimize geçinceye kadar
ne kadar dönüştürülemeyen enerji harcanıyor
bunu hesaba katarsak o organik ürünler de temelinde organik olmaktan çıkıyor.
Ama böylesine sürdürülebilir bir sistem kurabilse k hem sürdürülebilir bir üretime imza atmış
hem de düşük maliyetle (başlangıç maliyeti dışında neredeyse bedavaya)
adamakıllı doğal ürünler üretmiş oluruz.

ÇOK MU HAYALCİYİM?
Apartmand a yaşayanlar "biz nasıl yapalım kardeşim" diyebilir ler.
Nevyork ta yani "beton kent"te uygulanan bir çalışmayı izledim belgesel kanalında.
Gökdelenlerin çatılarında bitki ve ağaç yetiştiriyorlar.
Kullandıkları zemin malzemesi sayesinde yağmur suyunu filtreley ip depolayab iliyorlar .
Bu su hem değişik sistemler in yardımıyla iklimlend irmede kullanılıyor
hem de tekrardan bitkileri n ve gökdelenin su ihtiyacı karşılanıyor.
Kanalizas yonlar yağmur suyuyla dolup taşmıyor vs...
Suyunu elektriğini hatta sebze meyvesini kendi üretebilen gökdelenler...
Çalışmanın uygulayıcısı diyor ki;
"Bu çalışma sonlandığında, bir kuş olduğunuzu düşünürseniz
Nevyork un üstünden uçarken ormanlık bir alandan geçtiğinizi sanacaksınız.
Enerji bakımından kendi kendine yetebilen,
dünyanın en ekolojik şehri karşınızda duruyor olacak."

PEKİ BİZ BU TÜR YÖNTEMLERLE HAYVANSAL VE BİTKİSEL ÜRETİM YAPABİLİR MİYİZ?
Trakya Üniversitesinin geçmiş yıllarda uyguladığı bir çalışma vardı.
Çocukken bu çalışmanın uygulanışına tanık oldum.
Şimdi ise çalışmanın mimarlarından biriyle komşuyum.
Buğday ekenlerle anlaşılarak hasattan sonra tarlaya geçici kümesler inşa ediliyor.
Kümeslere palazlanmış hindiler konuyor ve tarlanın nadas döneminde
tarlada kalan ürünlerle ve börtü böceklerle hindiler besleniyo r.
Hindiler hem tarlayı gübreliyor hem ot mücadelesine yardım ediyor.
Bu da nisbeten sürdürülebilir bir üretim şeklidir.
Neye oranla sürdürülebilir derseniz,
bugün aldığımız buğdayın kümesimizdeki yemliğe girinceye kadarki
evrelerin i düşünürseniz buna oranla daha sürdürüleblir olduğu açıkça görülecektir.
Geliştirebileceğimiz bu tür sistemler, öyle dünyayı kurtaraca k sistemler değil belki
ama hem üretimimizi çeşitlendirecek
hem de ürün kalitemiz i arttıracak sistemler olacaktır.

Örneğin;
Çoğumuz arpa buğday ve mısır yeşillendirip kanatlılarımıza veriyoruz .
Peki her daim bunu yapabiliy or muyuz? Sanmıyorum.
Peki, bir kere emek edip yıl boyu sürdürebilsek bu sistemi?
Tohumları saksılarda toprağa ekiyorum.
Üstüne tavuğun yükünü taşıyabilecek kasalar kapatıyorum.
Kasanın araları, tavuğun kafası geçmeyecek ama bitkinin dışarı uzayabile ceği genişlikte.
Biçip tavuklara dağıtma zahmeti yok. Sadece sulayacak sınız.
Şimdi bozuk nipellerl e onunda çaresi var. Bozuk olmasa da nipelli suluk sistemini
kasanın üzerine kurarsanız nipelden damlayan sular bitkileri sulayacak tır.
Ben kasa kullanmıştım ama izlediğim bir videodaki sistem daha çok hoşuma gitti.
Kasa yerine çelik ızgaralar yerleştirmiş ve toprağa yani tavukların salmasına kurmuş sistemi.
Bu daha kullanışlı olur sanırsam.
Buğday arpa mısır dönemlik bitkiler olduğu için
daha ileri gidilip yonca gibi uzun ömürlü ve besindeğeri yüksek bitkiler
ekilebili r mesela ama saksıda olmaz tabii bu...

Kısacası toprak, hayvanlar ve bitkiler arasındaki
bu yararlı etkileşimleri sağlayarak sistemler geliştirmemiz gerekir.
Zira organik yemleri Fizanda bedava dağıtsalar gidip almam.
Kendim üretmek için üretimi görmeye giderim ama...
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2013, 06:50:30 ÖÖ Gönderen: Rusan ARABACI »

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #17 : Eylül 24, 2013, 10:04:36 ÖÖ »
aydın yılmaz

Alıntı
Selam,kendime kırma makinesi aldım ve buğday,mısır,arpa,bakla karıştırıp kırarak tavuklarıma veriyorum,bir de soya küspesi aldım,satıcı 1 ton yeme 8-10 kg karıştırın yeterli diyor,bu hesapla 100 kilo yem için 1 kilo küspe oluyor, sitedeki örnek karışımda %35 soya ve Ayçiçek küspesi yazılmış 100 kg ma göre hangisind en ne kadar karıştırmalıyım   


yüzde 35  soya ve ayçiçek küspesinin toplamı olacakki protein değerini yakalayac aksın.
satıcılarımız ne yazıkki eğitimsiz oldukları için hesap kitap etmeden müşteriyi başından savmaya bakıyorlar.




BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı aydemir aydın

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 3775
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: Ziraat müh.
  • Telefon: 05352160033
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #18 : Eylül 24, 2013, 10:17:25 ÖÖ »
rusan arabacı

Alıntı
ÇOK MU HAYALCİYİM?
Apartmand a yaşayanlar "biz nasıl yapalım kardeşim" diyebilir ler.
Nevyork ta yani "beton kent"te uygulanan bir çalışmayı izledim belgesel kanalında.
Gökdelenlerin çatılarında bitki ve ağaç yetiştiriyorlar.
Kullandıkları zemin malzemesi sayesinde yağmur suyunu filtreley ip depolayab iliyorlar .
Bu su hem değişik sistemler in yardımıyla iklimlend irmede kullanılıyor
hem de tekrardan bitkileri n ve gökdelenin su ihtiyacı karşılanıyor.
Kanalizas yonlar yağmur suyuyla dolup taşmıyor vs...
Suyunu elektriğini hatta sebze meyvesini kendi üretebilen gökdelenler...
Çalışmanın uygulayıcısı diyor ki;
"Bu çalışma sonlandığında, bir kuş olduğunuzu düşünürseniz
Nevyork un üstünden uçarken ormanlık bir alandan geçtiğinizi sanacaksınız.
Enerji bakımından kendi kendine yetebilen,
dünyanın en ekolojik şehri karşınızda duruyor olacak."     

amerika olsun avrupa olsun baktığınızda ormanların içinde yerleşim yerleri ve şehirlerin içinde göller , dereler.

bizde ise baktığında çevreye uyumsuz sanki dünya savaşında çıkmış harabe şeklinde yerleşimler. şehirlerin etrafı talan edilmiş. şehrin içinde birakın ormanı çimenler bile yok edilmiş.

bu zihniyetl e bizim batılı ülkelere yetişmemiz mümkün değildir.

sorgulayıcı bi eğitim olmadığı sürece bizim gibi ülkeler teknoloji üretemez sadece ithal eder.






BURSA- yenişehir.

Çevrimdışı mehmetkadirakbulut

  • Ana
  • ***
  • Toplam İleti: 86
  • Cinsiyet: Bay
    • Mehmet Kadir AKBULUT
  • Meslek: öğretmen
  • Telefon: 5497785160
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #19 : Ekim 16, 2013, 10:27:49 ÖS »
merhaba

bu yazıları okuduktan sonra yem ile ilgili genel bir fikir sahibi oluyoruz.
ancak "kendi civcivler imize hangi tahıldan ne kadar karıştırıp kırıp vermeliyi z"i cevaplaya mıyoruz.
küçük tiyolar verilse nasıl olur.

örnek

25 kg mısır
20 kg bugday'
5 kg pirinç
5 kg yulaf

kırdırsak yeter mi? (brahma, bıldırcın ve atak-s'ler için)
 
« Son Düzenleme: Ekim 16, 2013, 10:46:55 ÖS Gönderen: mehmetkadirakbulut »
a:1:{i:0;s:43:"Akbulut- Brahma, Japon Bıldırcın vee Atak-S";}

Çevrimdışı Rusan ARABACI

  • Ana
  • ***
  • Toplam İleti: 109
  • Cinsiyet: Bay
  • Meslek: (KAYITDIŞI) ÇİFTÇİ
  • Telefon: 0505 523 1262
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #20 : Ekim 17, 2013, 11:35:41 ÖÖ »
Konu yem olunca hele ki ülkemizde
hele ki organik başlığı altında...
Çözümcü birkaç satır yazı yazmak bile çok zor inanın.
Bu yazdıklarımın da konu başlığıyla yani
ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANM ASI
ile hiç ilgisi yok bunu baştan söyleyeyim.

Mehmet Bey,
Adı geçen mısır, buğday, yulaf, pirinç gibi tahıllar
yem karışımlarında genelde, "enerji kaynakları" olarak nitelendi rilir.
Sadece bu tahıllardan oluşan yem karşımı, tam bir enerji kaynağıdır
ama protein ve vitamin-mineral bakımından yoksundur .
Verdiğiniz yem miktarını şu şekilde analiz edebiliri z;
Toplam 55kg'lık yem karışımının içeriği,

% 45,46 MISIR (sarı) 
% 36,37 BUĞDAY (durum)
%   9,09 PİRİNÇ
%   9,09 YULAF (%11HPli)

şeklindedir ve bu karışım "KABACA",

%87,9 KURU MADDE
%10,6 HAM PROTEİN
%0,06 KALSİYUM
%0,08 KULLANILA BİLİR PROTEİN
%3,22 ARJİNİN,FENİLALANİN,İZOLOYSİN,LİZİN,LİNOLEİK,
LOYSİN,METİONİN,SİSTİN,TREONİN,TRİPTOFAN
(gibi adını dahi söyleyemediğim birçok madde)
ve 3160kcal/kg enerji değerlerine sahiptir.

Oysa ki,
ATAK-S SİYAH yumurtacı tavuklarına, ilk üç hafta vereceğimiz,
başlangıç yemi olarak adlandırdığımız yem, yine "KABACA",

%19-20 HAM PROTEİN
%  1,1  KALSİYUM
%  0,5  KULLANILA BİLİR PROTEİN
2900kcal/kg METABOLİK ENERJİ içermelidir.

Bıldırcınlarda ise ilk üç hafta vereceğimiz yem,

%24 HAM PROTEİN
%  0,8  KALSİYUM
%  0,3  KULLANILA BİLİR PROTEİN
2900kcal/kg METABOLİK ENERJİ içermelidir.

Hayvanlar bu  yem değerlerinin bir kısmını
hayatta kalmak için diğer kısmını da civcivken gelişmek ve büyümek,
büyüdüğünde ise türüne göre yumurta ve et üretimi için harcarlar .
Peki, sizin karışımınızdan yola çıkarak enerjiyi
ve kuru madde miktarını nasıl dengeleye cek,
protein ve vitamin-mineral açığını nasıl kapatacağız?

Bahçesinde üç beş tavuk yetiştirenler (sözüm meclisten dışarı)
genelde bahçeye iki üç avuç eline ne geçerse serpiştirir
(ki köy tavuklarımı ben de bu şekilde yetiştiriyorum).
Eğer ki hayvan çevrede "aktif" bir şekilde yayılıyorsa
ve yayıldığı ortam "zengin ve temizse"
protein ve vitamin-mineral açığını gayet sağlıklı
ve doğal bir şekilde kapatır.
Aksi taktirde yani civcivler gurk altında yayılmıyorsa,
yayıldığı alan zengin değilse ve yoksun yemlerle besleniyo rsa,
eldeki civcivler in yarısının öleceği,
kalanlarınsa çok geç gelişeceği baştan bellidir.
Sonra tavuklar yumurtada n kesildi, tavuklara ölet geldi
gibi sözler yankılanır gaipten.

Öncelikle yemler hakkında genel dahi olsa fikir sahibi değiliz
(en azından kendi adıma) bunu kabul edelim.
Karşıdakinin elinde hangi materyall er var, hangileri ni kullanılabilir,
madde ve maliyet analizi yapmadan
"şu kadar mısır şu kadar buğday verin"
demek yanlış olur. Üstelik sadece tahılla bitmiyor iş.
Katkı maddeleri ve diğer maddeler de yeme girince
hazır yemden de pek bir farkı kalmıyor
ve zahmet ve maliyet artıyor.
Mesela bir zootekniy e sorduğunuzda
hayvana ne yedireyim diye, der ki
"şundan şu kadar bundan bu kadar karıştıracaksın"
Tamam da ben nereden bulacağım bunları???
Ayrıca bana ne kadara malolacak bunlar???
Ve ben bunları nasıl "homojen" bir şekilde karıştıracağım???
Gücünüz ve imkanınız yoksa bunları yapabilme niz mümkün değil.
Ben uzun zamandır kendi yemimi üretebilir miyim diye
arada bir hevesleni yor biraz araştırıyor
sonra çıkmaza giriyor ve kendimi mahkum gibi hissedip
hücreme çekiliyorum tekrardan .

Peki tek çare fabrika yemi mi? Değil elbette.
En kolayı hayvana zengin ve temiz bir yaylım sağlamak.
Bunu sağlayamıyorsak da kendimiz kaynak yaratmalıyız.

Kendi hazırladığım birkaç şeyi paylaşayım.

Plastik gübre tavalarına sıva filesi denen küçük gözenekli
bir perde seriyorum . Bir miktar kuru ve kaba gübreyi de
fileyi kapatacak kadar üzerine serpiştiriyorum ve gübreyi nemlendir iyorum.
Açık alanda gölge bir yerde birkaç gün içinde bu gübre kurtlanıyor.
Büyüdüklerine kanaat getirdiğimde tavayı güneşe koyuyorum .
Larvalar birkaç dakikada perdenin altına gölgeye kaçıyorlar.
Sıva filesini kaldırdığımda hemen hepsi tepside kalıyor.
Larvaları tel süzgeçte sudan geçiriyorum ve civcivler e veriyorum .
Buna alternati f olarak unkurdu ya da çekirge de üretebilirsiniz.

Üç tane köpeğim olduğundan neredeyse günlük
kemikli ve sebzeli tahıl kaynatıyorum.
Hem bu kemikle ve sebzeyle kaynamış tahıldan veriyorum
hem de kemik suyuyla mısır ve ekmek ununu karıştırıp
duruma göre kurutup tekrardan öğüterek civcivler e veriyorum .

Kuluçkadan çıkan dölsüz yumurtala rı kaynatara k,
mevsime göre her türlü meyve kabuğu ve meyveyi
marmelat gibi kıyma makinasından geçirerek,
mısır ve ekmek unuyla da karıştırıp bütün kanatlılara
ama özellikle civcivler e veriyorum .

Her türlü yumurta kabuğunu öğüterek yeme karıştırıyorum.
Bütün bunlar hayvanların protein, vitamin ve mineral
ihtiyaçlarını bir nebze olsa da karşılıyordur.
Hayvanın günlük ihtiyaçlarını "tastamam" sağlamak
zaten pek mümkün değildir. Bütün protein ihtiyacını yumurtada n
ya da bütün mineral ihtiyacını yumurta kabuğundan
sağlayamayız. Bunları ek olarak düşmek gerekir.
Ve en önemlisi de bu hazırladığım ek yemlerin maliyeti yok sayılır.

Nasıl olursa olsun, ille de kendi yemimi kendim yapacağım derseniz
hazırladığım tablolar işinize yarayabil irdi, tabi ekleyebil seydim.
Tablolard a bir hayvanın günlük besin değeri ihtiyaçları ve
yem olarak kullandığımız materyall erin besin değerleri yer almaktaydı.
Zamanında bu değerlere ulaşabilmek adına programın makrolarını
bozmuştum. Rasyon programını bulur ve kullanabi lirseniz ne ala...

Daha önceden de sitede paylaşılmış bir programdır.

http://www.kulucka.net/index.php?topic=14264.0

Çevrimdışı mehmetkadirakbulut

  • Ana
  • ***
  • Toplam İleti: 86
  • Cinsiyet: Bay
    • Mehmet Kadir AKBULUT
  • Meslek: öğretmen
  • Telefon: 5497785160
Ynt: ORGANİK YUMURTA YEMİ VE PİLİÇ YEMİ YAPIMI VE HAZIRLANMASI
« Yanıtla #21 : Ekim 17, 2013, 12:42:40 ÖS »
açıklama çok güzel. emeğinize sağlık.

ek olarak linkteki dosyayı internett e buldum ve buraya ekliyorum .

tşekkürler. kolay gelsin.

Kanatli_V4.03
a:1:{i:0;s:43:"Akbulut- Brahma, Japon Bıldırcın vee Atak-S";}