Gönderen Konu: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ  (Okunma sayısı 24197 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« : Kasım 21, 2009, 06:06:14 ÖS »
BAYA ZAMANDIR BU KONUYU AÇMAK İSTEMİŞTİM SİTEDE BUĞÜN GÖRDÜMKİ BAŞLIĞIDA KONMUŞ KISMET BUĞÜNEYMİŞ SİZLERLE ANADOLUNU N DÖRTBİR YANINDAKİ SAFKAN YERLİ KOYUN IRKLARIMI ZI RESİMLERİYLE BERABER ELİMDEN GELDİĞİNCE PAYLAŞMAYA ÇALIŞACAĞIM



KOYUN IRKLARIMI Z


GİRİŞ
Ülkemiz doğal koşulları ve tarımın yapısı bakımından hayvancılık için uygundur. Ancak, kurak iklim, zayıf otlak durumu ve gerekse hayvanlar a uygulanan bakım ve besleme yetersizl iği yüzünden sığır gibi büyükbaş hayvanlar dan çok, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar daha fazla çoğalma şansı elde etmiştir.
Ancak koyun ırklarının da bölgelere göre değiştiği görülür. Genel olarak Anadolu'nun iç kısımlarında yağlı kuyruklul ar, denize yakın bölgelerde ince kuyruklul ar yaygındır.

Bu derste başka koyun çeşitlerini ve özelliklerini görelim.

YERLİ IRKLAR
Koyun varlığımızın %90' dan fazlasını yerli ırklar oluşturmaktadır. Bu koyunlar genellikl e yağlı kuyruklul ardır.

Hayvan sayısı az olmamakla birlikte verimleri n düşüklüğü gerçektir.

Çevre, bakım ve besleme şartlarının biraz düzeltilmesiyle yerli hayvanların neler yapabilec ekleri de tam olarak ortaya konulmuş değildir. Bunu sağladığımız gün yerli ırklarımızın da ne cevherler e sahip olduğuna şahit olup hayret edeceğiz.

Hayvancılığı ileri ülke yetiştiricileri işe yerli ırklarının ıslahı ile başlamışlar ve bugünkü yüksek verimli kültür ırklarını elde etmişlerdir.

Bizim ülkemizde çok sayıda değişik ırk mevcut olduğundan daha şanslıyız unutmayalım.

KUYRUK YAPISI
Kuyruk yapısı koyun ırklarının başlıca özelliklerindendir. Koyunlar yağlı veya ince kuyruklu olurlar.
 
koyun sürüsü


ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #1 : Kasım 21, 2009, 06:11:39 ÖS »
Yağlı kuyruklu koyun ırklarımız Mor Karaman, Ak Karaman, Dağlıç, İvesidir. İnce kuyruklu koyun ırklarımız ise, Kıvırcık, Sakız, Karayaka Ve Merinostu r. Yağlı kuyruklu koyunlar ne kadar iyi beslenirs e kuyrukları o kadar büyür. Koyun, yemin bol olduğu dönemlerde kuyruğunda yağ depolar. Yemin yetersiz olduğu kış dönemlerinde bu yağı harca***** yaşamını sürdürür.

Bütün yerli koyun ırkları içerisinde, kuyruğu en büyük olan ırk Mor Karamandır.


Şimdi yerli koyun ırklarını birer birer görelim, hangi bölgelerde yetişir, ne kadar et, ne kadar süt, ne kadar yavru verir öğrenelim.

MOR KARAMAN KOYUNU

Genel olarak Doğu illerimiz de, kısmen Kuzey Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde özellikle Erzurum, Erzincan, Kars, Van, Bitlis, Bayburt taraflarında yetiştirilmektedir.
Mor Karamanla r, Kızıl Karamanla r diye de bilinir ve vücut renkleri kızıldan mora kadar değişmekle birlikte göz, ağız ve burun etrafı daha koyu renklidir . Baş, burun, karın altı ve bacaklar çıplaktır. Yağlı kuyruklud ur.
Koyunlarımızın % 20' lik kısmını Mor Karaman oluşturur.
Anaç koyunlard a canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 kg, kirli yapağı verimi 2-2,5 kg olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır.
Süt kesiminde n sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg karkas verebilir .

AKKARAMAN KOYUNU

Türkiye koyun varlığımızın yarısına yakınını ( % 44) bu ırk oluşturur.

Batıda Eskişehir ve Kütahya'dan başla*****, doğuda Sivas'a kadar, sahil bölgeleri dışında Orta Anadolu'da ve geçit bölgelerinde yetiştirilir.

Akkaraman lar da vücut beyaz renkli yapağı ile örtülüdür. Ağız ,burun, göz çevresi, kulak ve ayaklarda siyah lekelere rastlanır. Morkarama n gibi yağlı kuyruklud ur. Zaten yapı olarak Morkarama na benzer.
Anaç koyunlard a canlı ağırlık 40-45 kg, süt verimi 50-60 kg, kirli yapağı verimi 1,5-2 kg'dır ve her 100 koyundan 100-110 kuzu alınmaktadır.
Süt kesiminde n sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg karkas verebilir .

akkaraman lar
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2009, 06:14:34 ÖS Gönderen: ALPER BAL »

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #2 : Kasım 21, 2009, 06:19:36 ÖS »
DAĞLIÇ KOYUNU

Yetiştirildiği alan Sakarya nehrinden başlayıp, Ege bölgesinin kıyı illerine kadar uzanır. Vücut beyaz renkli, kaba karışık yapağı ile örtülüdür. Ağız, burun, göz etrafında ve ayaklarda siyah lekeler görülür. Erkekler helezoni boynuzlu, dişiler boynuzsuz dur. Kuyruk yağlı olup, kalp şeklindedir.

Bu ırk Türkiye'de sayı olarak üçüncü sırada (%12) yer alır.

Anaç koyunlard a; canlı ağırlık 35-40 kg, süt verimi 40-50 kg, kirli yapağı verimi 2-2,5 kg, kuzu verimi 100 koyunda 90-100 kuzudur.
dağlıç koçu


ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #3 : Kasım 21, 2009, 06:56:59 ÖS »
 benm en çok hoşuma giden ve sevdiğim inş. bu sene bi çift edineceğim  yerli koyun ırkımız sakız koyunları.her özelliğiyle gerçekten çok verimli bi ırkımız.

SAKIZ KOYUNU
Adını Sakız adasından almıştır. Türkiye'de en çok İzmir ilinde özellikle Çeşme ilçesinde yetiştirilir. Bu nedenle Çeşme koyunu olarak da adlandırılır.
Vücut beyaz renkli, kaba-karışık yapağı ile örtülüdür. Baş ve bacaklard a siyah lekeler vardır. Erkeklerd e kuvvetli, kıvrımlı boynuzlar bulunur ve oldukça süskendirler.dövüş koçu olarakta yetiştirilen çok kuvvetli bi ırktır. Dişiler boynuzsuz dur. Sakız koyunları uzun, yağsız kuyruklud urlar.

Bir batında ikiz, üçüz veya daha fazla yavru verimi ile meşhurdur. Ancak vatanından ayrıldığında bu verim alınamamıştır.
Anaç koyunlard a canlı ağırlık 40-45 kg, süt verimi 120-180 kg olup iyi bakım şartlarında 250 kg'a kadar çıkmaktadır. Kuzu verimi yüksektir ve her 100 koyundan 180-200 kuzu alınabilir.

NOT:GEÇTİĞİMİZ SENELERDE SAKIZ KOYUNLARI NIN BEŞİZ ALTIZ DOĞURDUKLARIDA OLMUŞTUR.YAVRU VERİMİ VE SÜT VERİMİ ÇOK İİ OLAN BİR IRKIMIZDI R.



SAKIZ KOÇU


BİR BAŞKA SAKIZ RESMİ


 SAKIZ SÜRÜSÜ



« Son Düzenleme: Kasım 21, 2009, 07:01:09 ÖS Gönderen: ALPER BAL »

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #4 : Kasım 21, 2009, 07:04:24 ÖS »
Trakya'da ve Marmara'nın güney doğusundaki illerde ve Ege bölgesinin bazı illerinde (Manisa, İzmir, Aydın) yetiştirilir.
Vücut beyaz renklidir . Erkeklerd e beyaz renkli kıvrımlı boynuzlar bulunur. Dişiler boynuzsuz dur. İnce uzun kuyruğu vardır.

Türkiye'de sayı olarak 4. sırada yer almaktadır. Mevcut koyun varlığımızın %6'sını oluştururlar.
Anaç koyunlard a canlı ağırlık 40-42 kg, süt verimi 60-90 kg, kirli yapağı verimi 1,5 kg'dır. Her 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır.

Kıvırcık ırkı et kalitesi yönünden Türkiye koyun ırkları içinde birinci sırayı alır. Süt kesiminde n sonra iki aylık bir besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir ler.

Kıvırcık Türkiye , Bulgarist an ve Yunanista n'da yetiştirilen koyun ırkıdır. Yunanista n'da bu ırk Thraki adı ile bilinir. Bu ırk Türkiye'nin Trakya bölgesinin başlıca koyun ırkıdır. Ayrıca Marmara'nın güney ve Doğusundaki illerde ve Ege bölgesinin bazı illerinde yetiştirilir. Türkiye'deki toplam koyun varlığının %6.4 ünü bu koyun ırkı oluşturur.
Fenotipik Özellikleri:
Kıvırcıkta Bütün vücut beyazdır. Nadiren baş ve ayaklarda Siyah lekeler taşıyan hayvanlar a da rastlanır. Beyaz renkli kıvırcık Belçika kıvırcığı olarak da bilinir. Beyaz renkli kıvırcık sürülerinde bazen kahvereng i veya siyah renkli koyunlara da rastlanır. Bunlar kıvırcığın daha çok Bulgarist an'da Bulunan renkli varyetesi nin ( Karnobat ) kalıntılarıdır. Bir zamanlar Trakya'da yetiştirilen bu Karnobat sürüler bugün artık mevcut değildir.
Kıvırcık ırkında kuyruk uzun ve incedir.v e normal olarak , Tarsus ekleminin hizasına kadar uzanır. Saf kıvırcık koyunlarında kuyrukta yağ depolanma sı görülmez. Koçlarda yanlara doğru uzanan spiral boynuzlar vardır. Koyunlard a normal olarak boynuz bulunmaz. Kulaklar nispi olarak kısadır ve horizonta l bir durumdadır. Yapağı halı yapağısı tipinde olmakla beraber , Diğer yerli ırkların yapağılarından daha kalitelid ir. Genç hayvanlar dan elde edilen yapağı kumaş dokumasında kullanılabilir.

Kıvırcık orta irilikte bir ırktır. Cidago yüksekliği koyunların ortalama 64 -66 cm kadardır.
Verim Özellikleri :
Verim özelliği ( Koyun ) : Ortalama düzey
Canlı ağırlık : 40-42 kg
Laktasyon süt verimi : 60 - 90 kg
Laktasyon süresi : 140-180 gün
İkiz doğum oranı : %10-20
Kirli Yapağı verimi : 1.3 - 1.7 kg
Lüle uzunluğu : 8-12 cm
Elyaf çapı : 30 - 32 mikron
Temiz yapağı oranı : %60-65

resim:
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2009, 07:12:07 ÖS Gönderen: ALPER BAL »

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #5 : Kasım 21, 2009, 07:17:12 ÖS »
KARAYAKA KOYUNU
Karadeniz kıyı şeridinde özellikle Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Tokat illerinde yetiştirilir.

Vücut beyaz renkli kaba yapağı ile örtülüdür. Baş, kulak ve bacaklard a siyah lekelere rastlanab ilir. Koçlarda kalın kıvrımlı boynuzlar ,dişilerde boynuzsuz luk hakimdir. Kuyruk yağsız, ince ve uzundur.Türkiye koyun varlığında %3,5'luk bir paya sahiptir.

Anaç koyunlard a canlı ağırlık 35-40 kg, süt verimi 40-45 kg, kirli yapağı verimi 1,5-2 kg'dır.

Et lezzeti yönünden ikinci sırayı alır.


ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #6 : Kasım 21, 2009, 07:20:08 ÖS »
İVESİ KOYUNU

Anavatanı ve yayılma sahası Fırat ve Dicle nehrinin dolaştığı Mezopotam ya bölgesi olan İvesi koyunları; yurdumuzd a Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerinde, daha çok Suriye sınırı boyunca alçak ve çöl karakteri gösteren ovalarda yetiştirilir.
En önemli özelliği sütçü olması ve diğer sütçü ırkların aksine sürüler halinde yetiştirilmesidir.

Koyun varlığımızın % 1,8 ' ini oluştururlar.
Baş ve bacaklar kahvereng i, vücudu ise beyaz olan iki renkli bir koyundur. Kahvereng i bacakları tamamen beyaz olanlar da vardır. İvesiler yağlı kuyruklu koyunlardır.Koçları genellikl e boynuzlu, koyunlar boynuzsuz dur. Yapağısı kaba yapılıdır.
Anaç koyunlard a canlı ağırlık 44-48 kg, süt verimi 90-155 kg, kirli yapağı verimi 2-3 kg, kuzu verimi ise düşüktür.

« Son Düzenleme: Kasım 21, 2009, 07:30:05 ÖS Gönderen: ALPER BAL »

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #7 : Kasım 21, 2009, 07:41:30 ÖS »
Kangal Koyunu

Kangal koyunu, Kangal köpeği kadar tanınmasa da yetiştiricileri ve besleyici leri tarafından bilinen ve tercih edilen bir Akkaraman ırkı tipidir. Kangal Koyunu, Akkaraman ırkının lokal bir tipidir. “Akkaraman Koyun Irkı”nın cüsse, ağırlık ve yükseklik olarak en büyük olan tipidir. Kangal Koyunu'nda...
Kangal koyunu, Kangal köpeği kadar tanınmasa da yetiştiricileri ve besleyici leri tarafından bilinen ve tercih edilen bir Akkaraman ırkı tipidir. Kangal Koyunu, Akkaraman ırkının lokal bir tipidir. “Akkaraman Koyun Irkı”nın cüsse, ağırlık ve yükseklik olarak en büyük olan tipidir. Kangal Koyunu'nda post, kirli beyazdır. Burun, göz ve ayaklarda siyah lekeler görülebilir. Koyunlar boynuzsuz, koçlar ise %5 boynuzlud ur. Yapağısı Akkaraman ırkına göre daha iyi nitelikte olup, yapısı daha ince ve kıvrıktır. Burun yapısı Akkaraman Koyun'undan daha farklıdır. Burun, dışarıya doğru bir çıkıntı yaparak, koç burnunu andırır. Kaburga sayısı, diğer ırklardan farklı olarak 14 tanedir. Kangal Koyunu yağlı bir koyun olup, kuyruk ağırlığı ortalama 5-7 kg civarındadır. İnce olan kuyruk ucu, yağlı olan esas kısmın üzerinde “S” şeklinde bir kıvrım oluşturur. Festivall erde koyun yarışmaları da düzenlenmektedir. Özellikle Sivas bölgesinde yetişir.


Ali_Can

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #8 : Kasım 21, 2009, 10:08:20 ÖS »
komşumuzun sakız koyunu dördüz doğurmuştu buna şahit oldum  :)
teşekürler alper paylaşımın için.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #9 : Kasım 28, 2009, 11:21:07 ÖÖ »
komşumuzun sakız koyunu dördüz doğurmuştu buna şahit oldum  :)
teşekürler alper paylaşımın için.

evet dorudur Alican.iz mirde geçtiğimiz yıllarda özel bir üretim çiflğinde sakız koyunu 6 tane doğuruyo bi batında.o hababeri bulabilir sem .paylaşacam sitede

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #10 : Kasım 28, 2009, 11:40:52 ÖÖ »
NESLİ MALESEF YOK OLAN YERLİ KOYUN IRKIMIZ   ÖDEMİŞ KOYUNU

bu resim ödemiş koçunun kuyruk yapısını gösteren bi resim


ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #11 : Kasım 28, 2009, 11:43:21 ÖÖ »
buda ödemiş koyunu




buda ödemiş koçunun başka bi fotoğrafı


« Son Düzenleme: Kasım 28, 2009, 11:46:32 ÖÖ Gönderen: ALPER BAL »

Atilla_Seyhan

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #12 : Kasım 28, 2009, 01:24:24 ÖS »
NESLİ MALESEF YOK OLAN YERLİ KOYUN IRKIMIZ   ÖDEMİŞ KOYUNU

bu resim ödemiş koçunun kuyruk yapısını gösteren bi resim



çok üzücü....

ahmet orhan

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #13 : Şubat 12, 2010, 05:47:06 ÖS »
Alper kardeşim emeğine sağlık.Babamın Sinanoğlu köyünde sürüsü vardı.Kıvarcık ve Sakız cinsleri ağırlıktaydı.köyün çobanı emekli olunca biz bakamadık ve çiftçiler kasabına sattım hepsini.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #14 : Temmuz 06, 2010, 04:21:14 ÖÖ »
en verimli 2 ırk .en güzeli nasip olursa yakın zamanda bu ırklardan yetiştirecem inş.

Çevrimdışı admin

  • Yönetici
  • MASTER
  • *****
  • Toplam İleti: 1276
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #15 : Temmuz 06, 2010, 01:38:41 ÖS »
Bizim buralarda Ödemiş koyununa demek ki KÖLÜK koyunu deniyor. Genellikl e yağın çoğu kuyrukta toplandığı için etteki yağ dağılımı çok dengeli olduğundan kıymetli kıymetlidir. Ancak Et fiyatı olarak lükse hitap ettiğinden nesli tükenmek üzere buralarda da.
Teşekkürler Alper
Selamlar
Array

Sercan Uygun

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #16 : Temmuz 06, 2010, 03:11:38 ÖS »
Bence en iyisi sakız koyunu, bizim zamanında 15 tane koyunumuz vardı 6 ayda 50 tane olmuşlardı :) hep 3 üz 4 üz kuzuluyol ar 1 senede %500 kar muhakkak getiriyol ar..

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #17 : Temmuz 07, 2010, 04:42:05 ÖÖ »
Bizim buralarda Ödemiş koyununa demek ki KÖLÜK koyunu deniyor. Genellikl e yağın çoğu kuyrukta toplandığı için etteki yağ dağılımı çok dengeli olduğundan kıymetli kıymetlidir. Ancak Et fiyatı olarak lükse hitap ettiğinden nesli tükenmek üzere buralarda da.
Teşekkürler Alper
Selamlar
Az da olsa neslinin devam ettiğini duymak güzel Erol abi. bi kaynakta neredeyse hiç kalmadığı diğer bi kaynaktad a tükendiğini okumuştum hala varsa çok güzel.yerli hayvanlarımızı her daim korumalı ve kollamalıyız.ve onlara hak ettiği değeri vermeliyi z die düşünüyorum.
selamlar.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #18 : Temmuz 07, 2010, 04:47:02 ÖÖ »
Bence en iyisi sakız koyunu, bizim zamanında 15 tane koyunumuz vardı 6 ayda 50 tane olmuşlardı :) hep 3 üz 4 üz kuzuluyol ar 1 senede %500 kar muhakkak getiriyol ar..

evet sercan bey benimde ilk favorim sakızlar.özellikle çok kuzulama özelliği ve sütünün bol olması.aynı zamanda çok iri bi ırk olması ve etininde iyi sayılabilecek kalitede olması bu ırkın en iyi özellikleri.

Kemal_Uygur

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #19 : Temmuz 07, 2010, 10:41:00 ÖÖ »
Maşallah bu ödemiş koyununun da yarısı kuyruk yağı... 50 kg'lık hayvan kuyruk gidince 25-30 kg kalır. Kimse beslemiyo rsa neslide tükenmiştir. Yedir yedir kuyruk olsun  ;D  ;D  ;D

Ahmet_Yolac

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #20 : Temmuz 07, 2010, 05:42:05 ÖS »


    Alper Bal Kardeşimiz,
                                      Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Zevkle ve hevesle izliyorum .
    Benim de Kocaeli de 15 dönüm yarı bodur elma bahçemde ot takriben 70 cm.i buluyor ve çok bol miktarda. Burada koyun yetiştirmeyi düşünüyorum.Romanov cinsi araştırdım.Dünya literatürüne de bakıyorum,o kadar ki koyunların yiyeceği farklı otlar dahi et ve süt verimleri ni etkilermiş.
                                       Ancak, ne varki ben koyun yetiştiriciliğinden hiç anlamam ve zor zahmetli bir iş olduğunun da farkındayım.Belki bu işi bilen bir veteriner le güvenebilirsem ortak düşünebilirim.Bu devirde ortaklığın da çok zor bir iş olduğunun da bilincind eyim.
                                        Koyun sevgim ve yetiştirme arzum size bu şekilde seslenme ihiyacını doğurdu.
                                        Herşey gönlünüzce olsun.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #21 : Temmuz 08, 2010, 05:27:18 ÖS »
Ahmet abi ben teşekkür ederim.ko yun yetiştiriciliği aslında büyük baş hayvana kıyaslarsak çok daha kolay ve daha zevkli bir iş.bahsettiğiniz arazide çok rahat bu işi kendinizd e yapabilir siniz.koy unlar sürekli gezinmek isterler taze ve faydalı otları yerler.ha yvanın yediği otun kalitesi etine yansır.her yörenin hayvanı bilindiği gibi aynı et kalitesi vermez. bu brazda hayvanın cinsinede bağlı bi durumdur. bu işi ticaret amaçlı yapmayı düşünüyosanız.ki ben imkanınız varsa yapın derim tabi siz bilirsini z.size küçükbaşta en çok gelir getirecek ırkıda soliim.'KIVIRcık' trakyaya özgü yerli koyun ırkımızdır.et kalitesi yönünden en iyisidir .ve buna orantılı canlı hayvan satışındada en pahalı koyun ırkımızdır.ALLAH yardımcınız olsun abi her şey gönlünce olsun inş.

selamlar. ..

Ahmet_Yolac

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #22 : Temmuz 08, 2010, 07:12:22 ÖS »

 Alper Bar Kardeşim,
                              Güzel temennile riniz ve tavsiyele riniz için çok teşekkür ederim.An cak ben bu saatten sonra koyun peşinde koşamam,ayrıca Istanbul da yaşamaktayım.Orada sürekli oturabile cek dürüst bu işten anlayan bir insanla karşılaşabilirsem; tavsiyeni z üzere Kıvırcık Koyunla başlayabilirim.
                               Hayırlısı Allahtan.
                               Tekrar teşekkürler canım kardeşim,kalın sağlıcakla...

Kemal_Uygur

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #23 : Temmuz 08, 2010, 07:21:59 ÖS »
Bende İstanbulda oturuyoru m ama bir fırsatını bulsam beni burda tutabilen e aşkolsun. Keşke izmitte olsaydım ben seve seve ilgilenir dim... Yeşil ve doğa gibisi varmı ya?

Sercan Uygun

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #24 : Temmuz 08, 2010, 07:50:42 ÖS »
Ben hala Sakız koyunlarının en karlı olduğunu düşünüyorum  :) belki et kalitesi ve ağırlık bakımından diğerlerine nazaran iyi değildir ama verecekle ri 3 üz 4 üz kuzularla diğerlerinden daha iyi para getirecek tir..

Ahmet_Yolac

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #25 : Temmuz 10, 2010, 12:14:25 ÖÖ »

    Kemal Uygur Kardeşim,
                                       Size aynen katılıyorum.Dediğiniz gibi İstanbul İzmit arası
malum 100 km.Keşke yakın olsaydı.Ne yapalım sağlık olsun.

Ahmet_Yolac

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #26 : Temmuz 10, 2010, 12:17:46 ÖÖ »


     Sercan Uygun Kardeşim,
                                            Görüşlerinize aynen katılıuyorum.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #27 : Temmuz 10, 2010, 06:49:08 ÖÖ »
Ben hala Sakız koyunlarının en karlı olduğunu düşünüyorum  :) belki et kalitesi ve ağırlık bakımından diğerlerine nazaran iyi değildir ama verecekle ri 3 üz 4 üz kuzularla diğerlerinden daha iyi para getirecek tir..

Sercan bey haklısınız.sakızlar bilindiği gibi çok  yavru yapan bi ırktır.hatta İzmir de özel bi  çiflikte altız doğuranını görmüştüm .yavru verimi bakımından çok mükemmel bi ırk.ve yerli koyun ırkları arasında en iirisidir .özellikle koçları sarmal boynuzlu ve oldukça boylu ve sallı olurlar et verimi açısından da gayet iyidir..

sakz kuzusu için geçen sene özel bi çifliği aradığımda bana sütten yeni kesilmiş bi kuzu için 250 lira para istediler .bu rakam üreticiyi her türlü kara sokacak bi rakam ve bi batunda EN AZ ikiz üçüz kuzuluyan bi koyun ırkı için yetiştiriciye sadece kuzu satışından bile oldukça iyi kazanç elde edilebile ceğini gösteriyo.

halit_arikan

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #28 : Ağustos 23, 2010, 06:20:13 ÖÖ »
sakız ve kıvırcıktan olusan kucuk bır sürümüz var bizimde ve satlıklar halep kecisi beslemeyi düşünüyoruz hayırlısı artık bakacaz satarsak onların yerınede alacaz ayrıyetten kredı cekerekte alacaz sakızlarda et gelısımıde hayli fazla kuzuları cabuk kesime geliyor yanlız vucudu cok yağlı koç kestık gecen sırtı komple yag ıdı kılo olarakta baya agırdı masallah sut verımı hakkında pek bılgım yok ortak peynır yapıp satıyor ama verım nasıl bılmıyorum et verımı mukemmel denecek kadar fazla

Nadide Türk

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #29 : Haziran 28, 2011, 04:40:51 ÖS »
Yukarda okuduklarıma bakılırsa, Kıvırcık koyunu, eti yünü için, Sakız koyunu, da kuzu verimliliği ve bol sütü için tercih edilebili r. Peki bunların çaprazlanmasından ne çıkar acaba?

Bu arada, kuzular ne zaman sütten kesilir?

yavuzaslan

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #30 : Haziran 28, 2011, 04:55:11 ÖS »
nadide hANIM ÜLKEMİZE BİR ÇOK melez koyun tipleride vardır bu ırklar genelde yabancı ırklar ile bizim yerli ırklarımızın melezlenm esyle elde edilmiştir en önemlileri tahirova sönmez ramlıç vs bizim yerli ırklarımız malesef verim olarak çok düşük verimli ırklardır yabancı ırklar hem et hem süt hemde yapağı olarak çok kaliteli ırklar vardır o sebebten yapılan mlezlemel er genellikl e yabancı ırk hayvanalr la olmaktadır.

Emre OZCICEKCI

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #31 : Haziran 28, 2011, 11:53:31 ÖS »
Avustraly a'dan gelen kurbanlik koyunları "Nihat Doğan bile beyenmedi yabancı koyunlari n bakışı bile farklı" diye gazetede makale okudum, yabanci koyunlar elde kalmış sonuçda, gerçek birşey söylemem gerekirse bu koyunlar yerli ırk gibi eti ağır kokmuyor, birde burdaki çiftciler koyunları yabani besliyor, yani doğaya kendi arazisine salıyorlar, hiç ağıra sok çıkar yem ver yapmıyor, kimsenin korkusu olmasın domuz gıdası yada hayvansal besin ile besliyorl ar diye, adamlar 10.000 koyun saliyorla r 5 sene sonra 40 50 bin tane geri topluyorl ar.

Kazım Çakıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #32 : Haziran 29, 2011, 08:01:49 ÖÖ »
Arkadaşlar,bahri dağdaş tarımsal araştırma enstitüsü tarafından geliştirilen HASMER isimli yeni bir koyun ırkı var bundan besleyen veya bilgisi olan varmı?

Cemgil Tutuk

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #33 : Haziran 29, 2011, 09:22:34 ÖÖ »
Kazım Bey,

İnternetten bulduğum kadarıyla Hasmer cinsi Alman Siyah Baş ve Hampshire Down etçi koçlarından iyi but yapısı, derin ve geniş göğüs, sağlam ve iri vücut yapısı, Merinosla rdan ise yapağı kalitesi ve bir örnekliliği, çevre koşullarına iyi adaptasyo nu almıştır.
 
Görünüm özellikleri:
- Yerden yapılı, güçlü, iyi gelişmiş, ağır olup, mera ve besi hayvancılığına uygundur.
- Yapağısı homojen olup, yerli ırklardan daha kalitelid ir.
- Erken gelişmesi, besi performan sının yüksek olması nedeniyle özellikle etçi bir tip özelliğine sahiptir.
- Derin, geniş bir gövde, geniş ve gergin bir bele sahiptir.
- Vücut rengi genel olarak beyazdır.
- Baş ve bacaklar, koyu kahveden siyaha kadar değişmektedir.
- Kuvvetli ve koyunlar genel olarak boynuzsuz dur.
- Kuyruk ince ve uzundur.
 
Verim özellikleri
- Canlı ağırlık: koç 75-85 kg, koyun 60-65 kg
- Kuzuların yaşama gücü: % 93–98
- İkiz doğum oranı: % 18–25
- Kuzuların doğum ağırlığı: 4.56 kg
- Sütten kesim ağırlığı (75. gün ): 24.2 kg
- Kirli yapağı verimi: 3,5 kg
- İlk defa damızlıkta kullanma yaşı: 16–18 ay

Kaynak: http://bdutae.gov.tr/urunler/18/20.html
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2011, 09:23:26 ÖÖ Gönderen: Cemgil Tutuk »

Nadide Türk

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #34 : Haziran 29, 2011, 11:12:35 ÖÖ »
Peki, bir laktasyon döneminde kaç kilo süt veriyorla r ve laktasyon süresi ne kadar?
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2011, 11:20:36 ÖÖ Gönderen: Nadide Türk »

Kazım Çakıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #35 : Haziran 29, 2011, 05:51:27 ÖS »
Cemgil bey,ilginize teşekkür ederim.O sayfayı bende inceledim ancak arkadaşlardan bifiil besleyen varmı?Nadide hanımın sorduğu gibi laktasyon süresi ve doğum aralığı ile besleme zorluklarını öğrenmek istemiştim.Selamlar

Cemgil Tutuk

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #36 : Haziran 29, 2011, 08:16:12 ÖS »
Kazım Bey,

"Besleyen veya bilgisi olan var mı" deyince ben de internett e bulduğumu yazdım. Ben bu konuda pek bilgili olduğumu söyleyemem ama sadece kopyaladığım verilere bakıldığında bu ırkın cazip gelen bir özelliği yok. Bir de etçi özelliğe sahip koyunun laktasyon süresini ne yapacaksınız ki, eğer süt için koyun bakıyorsanız sütçü özelliğiyle öne çıkan bakın, üretmek içinse ikiz doğum oranı çok yüksek ırklar var, doğum aralığı uzun veya kısa ikiz doğum oranı kadar etkisi olmaz. Bu ırkı beslemek için cazip olabilece k tek özellik olsa olsa yöre iklim ve arazi şartlarına uygunluğudur.

Süt ırkı olarak benim bildiğim Sönmez ırkı laktasyon da 350-400lt sütle ilk sırada geliyor. Etçi ırklar içinde de Karacabey merinosu günlük 400gr'a varan canlı artışı ile tercih edilebili r. Üstelik Hasmer ırkının ergenlik yaşı da diğerlerine göre yüksek.

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #37 : Haziran 29, 2011, 10:58:39 ÖS »
evet et yönlü ırkların en başında yerli olarak karacabey merinosu gelir.mer inos+kıvırcık ırkının melezleme si bi koyundur. et kalitesin in çok iyi olduğu soylenir cemgil beyinde belirttiği gibi canlı ağarlık-(günlük)diğer ırklara oranla daha öndedir.Karacabeyde damzlığını 800 ile 1000 lira arası veriyodu geçen sene düşünenlere duyrulur. et yönlü küçük baş yetişmek için ideal bi ırk.

Kazım Çakıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #38 : Haziran 30, 2011, 08:32:00 ÖÖ »
Cemgil bey,laktasyon süresini sormamdak i kasıt ne kadar süre süt verimi var bu sütle yavrularını besleyebi lirmi?sorusuna cevap aramak içindi.Yoksa ben sütü için değil eti için düşünüyorum.Süt ihtiyacı için kesinlikl e keçi alacağım ama onunda cinsine karar veremedi kimisi saanen diyor kimisi halep diyor.Sel amlar

ALPER BAL

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #39 : Haziran 30, 2011, 03:38:09 ÖS »
Kazım abi bende saanenler e abayı yakmıştım  bi zamanalr hatta alıyodum bile bi ara .yalnız kilis keçisini iyice araştırdıktan sonra saanenler in bizim kilis keçilerimizin yanından bile geçemeyeceklerinin kanaatine vardım .her yönlü kilis- halep keçisi daha verimli bi ırk hemde bizim yerli ırkımız.az bakım isteyen buna karşılık çok verim veren bi ırk.günlük 6-7 kilo süt alanını duydum bi keçiden sen bu ırkı bi adım önde tut derim tercih açısından.
selamlar abi.

Kazım Çakıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: YERLİ KOYUN IRKLARIMIZ
« Yanıtla #40 : Haziran 30, 2011, 04:20:01 ÖS »
Teşekkür ederim  Alper kardeşim.Selamlar