Gönderen Konu: Sülün Çiftliği Kurdu  (Okunma sayısı 5472 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Celil Sami

• Ziyaretçi
Sülün Çiftliği Kurdu
« : Mayıs 09, 2009, 10:01:50 ÖS »
Hobi Diye Başladı Sülün Çiftliği Kurdu

Çocukluğundan beri hobi olarak merak saldığı kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde emekliliği ile ileri adım atan Orhan Coşkun, yılda 10 bin Anadolu halkalı sülün üretimini hedefleye n girişim başlattı.
Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Kızılhisar köyünde yaşayan işçi emeklisi Orhan Coşkun (53), çok küçük yaşlardan bu yana hobisi olan sülün bakıcılığını, bugün bir üretim çiftliği kurarak büyüttüğünü söyledi.

KKKA Hastalığı Onu Kamçıladı

Emekli olduktan sonra bu alanda ne yapacağını düşünürken, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı Ateşi (KKKA) ile mücadelede doğal hayatın korunması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından doğaya keklik ve sülün bırakıldığını öğrendiğini bildiren Coşkun, bu girişimden çok etkilendiğini belirtti.

Coşkun, KKKA hastalığı ile mücadele için sürdürülen çalışmaları fırsata çevirmek istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Çocukluğumdan beri çeşitli kanatlı hayvan türlerini yetiştiriyorum. Evimizin bahçesindeki kümeste ve kafeslerd e sülün, keklik, tavuk çeşitleri, güvercin, bıldırcın gibi hayvanları sürekli besledim. Bu hayvanlar ile büyüdüm desem, doğrudur. Emekli olduktan sonra uzun süre ne iş yapacağımı düşündüm. Son yıllarda KKKA hastalığının yaygınlaşması ve bu hastalıkla mücadele için doğaya keklik ve sülün bırakılması, benim sülün üretim çiftliği kurmama vesile oldu.''

Yılda 10 Bin Sülün Üretimi Planı
Geçen yıl çiftlik oluşturmak için harekete geçerek, yarı açık sülün üretim alanı kurduğunu, daha sonra da içerisinde kuluçka, revir, ilk hafta bakım ve geliştirme gibi çeşitli bölümlerin yer aldığı üretim binası inşaatına başladığını ifade eden Coşkun, damızlık olarak aldığı Anadolu halkalı sülünleri ürettiğini, şu anda damızlık 400 sülününün bulunduğunu söyledi.
Coşkun, 2 bin metrekare lik üzeri ağla kaplı yarı açık bir çiftliğe sahip olduğunu, üretim binasının tamamlanm asından sonra 10 bin metrekare lik üzeri ağla kaplı, sülünlerin doğal yaşama alışmalarını sağlayacağı bir yer inşa edeceğini belirtere k, bu şekilde yılda 10 bin sülün üretecek çiftliğin meydana getirilmiş olacağını, ayrıca keklik ve İran tavuğu üretimi de hedeflediğini anlattı.

Oteller İlgi Gösteriyor

Üretilen sülünlerin büyük kısmının doğaya bırakılacağını, ancak çok sayıda otelden sülün eti için sipariş geldiğini ifade eden Orhan Coşkun, ''Biz şu an damızlık üretim yaptığımız için ihtiyaca yanıt veremiyor uz. Ancak önümüzdeki yıl 5 bin, sonraki yıl 10 bin sülüne çıkacağız. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinlerim izi aldık. Otellere de satış yapacağız'' dedi.
Doğada yaban hayvanlarının yok olmasının en büyük nedeninin tarımsal alanlarda kullanılan zirai ilaç ve gübreler olduğunu iddia eden Orhan Coşkun, bozulan dengenin yeniden kurulması gerektiğini dile getirdi

www.usakport.com/news_detail.php?id=1431
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2009, 10:03:50 ÖS Gönderen: Celil Sami »

Muhsin_Yildirim

• Ziyaretçi
Ynt: Sülün Çiftliği Kurdu
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2009, 10:06:05 ÖS »
Celil Bey ,

Elinize emeğinize sağlık , makale eğer alıntıysa kaynak eklemek emeğe saygı olduğundan kaynağı belirtmen izi rica ediyoruz.

Saygı ve Sevgileri mizle

Celil Sami

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2009, 10:08:24 ÖS »
Üsdat kaynak ekli zaten lütfen
Saygılar Bizden

Muhsin_Yildirim

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2009, 10:14:00 ÖS »
Düzenlemenizi göndermeden yazdım herhalde sağol abicim.

Adem_Cevikel

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2009, 10:18:33 ÖS »
Valla amca beyi teprik etmek lazım şayet idaelini gerçekleştirebilirse sanırım bir ilke imza atmış olacak
Bu bey amca hangi şehirdeymiş acaba?

Seyfettin_Akbulut

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2009, 10:19:22 ÖS »
işallah ileride bizlerede böyle şeyler nasip olur...

Arda_Öztoprak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 09, 2009, 10:36:34 ÖS »
helal olsun biraz birikim biraz tecrube insana neler yaptırabiliyor
çok da güzel sülünleri var

Erdal_Ali

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mayıs 09, 2009, 11:10:11 ÖS »
Bravo adama. Esas yapması gereken işi emekli olduktan sonra yapmış. Ne demeli? Ellerini öpmeli. Bir kenara çekilmemiş. Cidden helal olsun. Demek ki hiç kimse geç kaldım dememeli.

ali_can

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Mayıs 09, 2009, 11:11:24 ÖS »

en başta cesaret.. ;)

teşekürler .

Arda_Öztoprak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 09, 2009, 11:39:05 ÖS »

en başta cesaret.. ;)

teşekürler .

kesinlikl e...

Yılmazbaşkan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2009, 09:02:35 ÖÖ »
Valla amca beyi teprik etmek lazım şayet idaelini gerçekleştirebilirse sanırım bir ilke imza atmış olacak
Bu bey amca hangi şehirdeymiş acaba?

Bu abimiz Uşak'ta yaşıyor. Çiftliği de Kızılhisar köyünde. Sülünleri oldukça sağlıklı. Ayrıca orta resimde kucağında tuttuğu sülün ün burnunda bir kırmızılık var. İşte onlar da sülünlerin birbirini n tüylerini yolmaması için burnuna taktığı hızmalar. Hem hayvanın yem yemesini engellemi yor hem de birbirler inin tüylerini gagalarıyla yolmasını engelliyo r. Sülünlerin bulunduğu açık alanın etrafını tel örgü ile çevirmiş. Üzerini de balık ağı ile kapatmış. Böylelikle sülünler kaçamıyor. Yakalayac akları zaman işçi içeriye giriyor, elinde balık tutmakta kullanılan bir saplı sepet var onunla yakalıyor. Bir kaç kez oraya gittim. Hatta en son gidişim Gezgin Anadolu'da proğramı ekibiyle birliktey di. Gezgin Anadolu'da cumartesi günleri sabah 09.45 te TRT1 de çıkıyor. Sanırım önümüzdeki haftalard a Orhan Coşkun abimizin çiftliği de gösterilecektir.

Arda_Öztoprak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2009, 01:00:22 ÖS »
bu hızmaları birbirine zarar veren tavuklar için de kullanabi lirmiyiz?

Hurkal_Akinci

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Haziran 21, 2009, 01:03:52 ÖÖ »
VALLA HEKAL  OLSUN ......ACA BA BİZDE EMEKLİ OLABİLECEKMİYİZ..... ;D ;D ;D

özkan besnili

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Temmuz 28, 2009, 01:46:09 ÖS »
benimde böleyle bir niyetim var ama sülün keklik üretim cifliği ama izin nerden alanırın ruhsat gereklimi bunlar bize kaça patlar okdar sülü ürettik diyelim nereye satıçagız bilgisi olan yazarsa çok sevinirim ciddi ciddi üretim işine girmeyi düşünüyorum

Yılmazbaşkan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Temmuz 28, 2009, 02:05:59 ÖS »
Özkan bey eğer bulunduğunuz il ve bölgede geniş kapasitel i üretim yapan sülün çiftliği yoksa bu işe girin derim. Tabi sülün üretim çiftliğini yasal olarak yapmanız gerekli. Bunun için de 50.000 TL başı dışarı paranızın olması lazım. Çünkü Çevre ve Orman Müdürlükleri sülün alımını yasal olarak faaliyet yapan çiftliklerden alıyor. Bu çiftliklerin yapımı sırasında, Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü heyetleri zaman zaman gelerek çiftlikteki, kuluçkahane, gelişim bölümü vs. alanları denetliyo rlar. Kuluçkahane ve çıkım odası imar müdürlüğünün alanına giriyor. Çifliğin yapılacağı alan kadastro müdürlüğünün ilgi alanı, il tarım müdürlüğü üretilecek hayvanla ilgili prosedüre bakıyor, il çevre müdürlüğü yine aynı konu ile ilgileniy or.
Yani senin anlayacağın kardeşim tel örgüyü çevir çiftlik kurulmuş olsun diye bir şey yok. Hem bürokratik işlemler hem de maddi açıdan bakarsan yapılacak iş değil.

özkan besnili

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : Temmuz 28, 2009, 02:19:27 ÖS »
Alıntı
Özkan bey eğer bulunduğunuz il ve bölgede geniş kapasitel i üretim yapan sülün çiftliği yoksa bu işe girin derim. Tabi sülün üretim çiftliğini yasal olarak yapmanız gerekli. Bunun için de 50.000 TL başı dışarı paranızın olması lazım. Çünkü Çevre ve Orman Müdürlükleri sülün alımını yasal olarak faaliyet yapan çiftliklerden alıyor. Bu çiftliklerin yapımı sırasında, Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü heyetleri zaman zaman gelerek çiftlikteki, kuluçkahane, gelişim bölümü vs. alanları denetliyo rlar. Kuluçkahane ve çıkım odası imar müdürlüğünün alanına giriyor. Çifliğin yapılacağı alan kadastro müdürlüğünün ilgi alanı, il tarım müdürlüğü üretilecek hayvanla ilgili prosedüre bakıyor, il çevre müdürlüğü yine aynı konu ile ilgileniy or.
Yani senin anlayacağın kardeşim tel örgüyü çevir çiftlik kurulmuş olsun diye bir şey yok. Hem bürokratik işlemler hem de maddi açıdan bakarsan yapılacak iş değil.

hocam çok fazla bürokrasi varmış şahsen gözüm korktu ama devlete satacaksa kmı bu şartlar lazım ben burdaki otellere satmayı düşünüyorum devlete sülün satmak gibi bir niyetim yok aslında

Yılmazbaşkan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : Temmuz 28, 2009, 02:37:39 ÖS »
Kardeş denetimi Turizm Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan turistik otellerin, mutfaklarına faturası olmayan makbuzu olmayan barkod no su olmayan besin maddeleri ni sokacakla rını sanmıyorum. Ben de senin gibi sülün çiftliği kurmayı düşünüyordum ancak bu konunun birinci sayfasında belirtile n Ali COŞKUN a ait çiftliği ve edilen masrafı gördüğümde vazgeçtim.
Ali COŞKUN abimiz emekli, maddi durumu son derece iyi olan Uşak ın eski esnaflarından ve 40 yıldır kanatlı besleyen bir kişi olmasına rağmen, çiftliğin kurulduğu arazi kendine ait olmasına, suyu, yemi, kuluçka makinesi kendi üretimi olmasına rağmen sadece işçisine ödediği yıllık para 6000 TL.
Geçen yıl 3.000 TL lik İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne, 1800 TL lik Avcılar Derneğine 1.000 TL lik te hobiciler e sülün sattı. Sülün çiftlikleri şu an çoğaldı. Birisinin 30 TL dediği 3 aylık sülün palazına bir diğeri 15 TL diyor. Birinin üretimi yıllık 500 sülün civcivi diğerinin üretimi yıllık 5000 civciv Tabiki bunların birbirler iyle rekabet edemeyeceği kesin. Dediğim gibi ben de kurmayı düşünüyordum ancak masrafı ve piyasasını araştırınca vazgeçtim. Şu an iki tane sülün civcivi evimde 12 tane de bir arkadaşımda var Toplam 14 tane sülün civcivini besleyip seneye arkadaşlara yumurtasından hediye edeceğim. Sülün besleme zevkini alayım yeter. Çünkü getirisi olmayacak bir iş.

özkan besnili

• Ziyaretçi
« Yanıtla #17 : Temmuz 28, 2009, 02:42:00 ÖS »
sanırım haklısınız bizim iş yattı diye biliriz 50.000 milyar benim için yüksek bir mevla

dedetoker

• Ziyaretçi
« Yanıtla #18 : Temmuz 28, 2009, 03:52:12 ÖS »
Kardeş denetimi Turizm Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan turistik otellerin, mutfaklarına faturası olmayan makbuzu olmayan barkod no su olmayan besin maddeleri ni sokacakla rını sanmıyorum. Ben de senin gibi sülün çiftliği kurmayı düşünüyordum ancak bu konunun birinci sayfasında belirtile n Ali COŞKUN a ait çiftliği ve edilen masrafı gördüğümde vazgeçtim.
Ali COŞKUN abimiz emekli, maddi durumu son derece iyi olan Uşak ın eski esnaflarından ve 40 yıldır kanatlı besleyen bir kişi olmasına rağmen, çiftliğin kurulduğu arazi kendine ait olmasına, suyu, yemi, kuluçka makinesi kendi üretimi olmasına rağmen sadece işçisine ödediği yıllık para 6000 TL.
Geçen yıl 3.000 TL lik İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne, 1800 TL lik Avcılar Derneğine 1.000 TL lik te hobiciler e sülün sattı. Sülün çiftlikleri şu an çoğaldı. Birisinin 30 TL dediği 3 aylık sülün palazına bir diğeri 15 TL diyor. Birinin üretimi yıllık 500 sülün civcivi diğerinin üretimi yıllık 5000 civciv Tabiki bunların birbirler iyle rekabet edemeyeceği kesin. Dediğim gibi ben de kurmayı düşünüyordum ancak masrafı ve piyasasını araştırınca vazgeçtim. Şu an iki tane sülün civcivi evimde 12 tane de bir arkadaşımda var Toplam 14 tane sülün civcivini besleyip seneye arkadaşlara yumurtasından hediye edeceğim. Sülün besleme zevkini alayım yeter. Çünkü getirisi olmayacak bir iş.

başkanım bizim zaten yaptığımızda hobi değilmi o hayvanların duruşundan hareketle rinden huzur aldığımız stresimiz i yorğunluğuzu aldıkları için yapıyoruz zaten yani benim için bir kaç adet olsa bizim için kafi inşallah seneye yumurtasından temin edebiliri z saygılarımla başkanım

Yılmazbaşkan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #19 : Temmuz 28, 2009, 04:32:28 ÖS »
Hüsem Bey elbette hobi olarak yapıyoruz ancak benim kendime göre bir hobi görüşüm var :D Mesela yaptığım bir hobi bana maddi manevi olarak kazanım sağlamalı, topluma, çevreme faydalı olmalı. Bu benim görüşüm. Bugüne kadar keklik besledim hobi olarak kazandım, ipek tavuk, bıldırcın, iran tavuğu gibi hobi olarak beslediğim tüm türlerden kazandım. Tabi çok büyük miktarlar değil. Kazandım derken ettiğim masraftan daha fazla getirisi olduğunu söylüyorum.
Tamamen ticarete dökmeye kalkamıyoruz çünkü zaten belli bir işimiz var. Ancak bunu ekmek parasını kazanmak için bir ticaret için yapmaya kalkacak olan arkadaşlarımıza da acuzane tavsiyem şudur; Bu iş karın doyurmaz. Birileri heveslene cek sülün alacak, keklik alacak, dev brahma alacak ta para kazanılacak. Bu mümkün değil. Bugün bakınız park hayvanat 22 dönüm arazi üzerinde Pars Kiremit şirketinin bünyesinde bu işi yapıyor. Bugün kanatlı satışı yapan üstat abilerimi ze bir bakın hepsi de farklı alanlarda kendi işi olan veya bir kurumda emekli olmuş yada çalışan insanlar. Yani hiç birisi bu işi tek gelir kaynağı olarak görmüyor çünkü çok sürümü satışı olan bir sektör değil.
Diğer yandan illaki kanatlıdan gelir elde edeceğim diyen arkadaşlara şunu tavsiye edebiliri z, bulundukl arı ilde bıldırcın çiftliği yok ise 200 bıldırcın alarak yumurta satışına başlasınlar kazanç ve zarar durumuna bakarak devam etsinler yada bıraksınlar.
Yumurta tavuğu üzerine bir çalışma gerçekleştirsinler. Hindi bile riskli. Çünkü halk hindi etine alışkın değil. Bıldırcın yumurtasını bile bizim semt te alıştırıncaya kadar aylar geçti.
Bunları yazıyorum ama iş yine gelip bürokrasiye dayanıyor. Sülün ve keklikte 50 taneye kadar problem olmadığını ancak sayının 50 ye geçtiğinde işin yasal açıdan sıkıntıya düştüğünü belirtmem gerekiyor . Tavukta hindi de sınır nedir bilmiyoru m.
Marketler bıldırcın yumurtasını üzerinde firma etiketi olmadığı için almıyorlar şimdi aklıma geldi. Tavuk yumurtala rının üzerinde de üretim tarihi var. Yani küçük yatırımcıya ekmek yok kardeşler

Adem_Cevikel

• Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Temmuz 28, 2009, 10:28:06 ÖS »
Sayın Yımaz başkan biraz önce antalyada sülün çiftliğini aradım bir çift sülün almak için adam bu senenin tüm yavrularını toptan verdim dedi şuan elinde 20 günlük yavrular varmış 1 ay sonra satışa çıkaracakmış söylediği fiatsa 75 tl bu dediğim sülünker hatuni elmas kral sülün yavruları 1 yaşındakilerede 150 tl diyor  halkalı sülün yumurtasının adeti 2 tl iken kırmızı altyni kral gümüş gibi diğer sülünlerin yumurtası 15 tl idi ki onuda nette iki kişi satış ilanı vermiş onun haricinde satan yoktu Bu işte sizce kazanç varmı yokmu ????
« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2009, 10:40:51 ÖS Gönderen: Adem Çevikel »

Yılmazbaşkan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : Temmuz 29, 2009, 08:53:36 ÖÖ »
Sayın Yımaz başkan biraz önce antalyada sülün çiftliğini aradım bir çift sülün almak için adam bu senenin tüm yavrularını toptan verdim dedi şuan elinde 20 günlük yavrular varmış 1 ay sonra satışa çıkaracakmış söylediği fiatsa 75 tl bu dediğim sülünker hatuni elmas kral sülün yavruları 1 yaşındakilerede 150 tl diyor  halkalı sülün yumurtasının adeti 2 tl iken kırmızı altyni kral gümüş gibi diğer sülünlerin yumurtası 15 tl idi ki onuda nette iki kişi satış ilanı vermiş onun haricinde satan yoktu Bu işte sizce kazanç varmı yokmu ????
Adem Bey sanırım Antalya dan Bilal abi ile görüştünüz. Onun çiftliğini, kuluçkahanesini, ekipmanını da incelerse niz bu işi küçük bir yatırım ile yapmadığını anlarsınız. Bilal bey deki çiftlik düzeninin kurulabil mesi için en az 300.000 (eski parayla 300 milyar) lira gerekli. Ben sülün ve keklik üretim çiftliği için güçlü bir yatırım ve sermaye gerekli olduğuna inanıyorum. Herşeyi kanun ve kural dahilinde yapacaksınız, piyasada tanınıncaya kadar bir iki yıl dayanma gücünüz olacak. Sürekli sizin için çalışan veteriner olacak. Bulunduğunuz bölgede rekabet etmek zorunda kalacağınız firma olmayacak . Bence riskli iş. Kazancı bol olan bir iş olsa Rahman Akçay, Refik Özen gibi sülün üstad ları farklı meslekler le uğraşmak yerine sadece sülün bakımı ve üretimi işi ile meşgul olurlardı.