Hobi Diye Başladı Sülün Çiftliği KurduÇocukluğundan beri hobi olarak merak saldığı kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde emekliliği ile ileri adım atan Orhan Coşkun, yılda 10 bin Anadolu halkalı sülün üretimini hedefleye
n girişim başlattı.
Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Kızılhisar köyünde yaşayan işçi emeklisi Orhan Coşkun (53), çok küçük yaşlardan bu yana hobisi olan sülün bakıcılığını, bugün bir üretim çiftliği kurarak büyüttüğünü söyledi.
KKKA Hastalığı Onu KamçıladıEmekli olduktan sonra bu alanda ne yapacağını düşünürken, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı Ateşi (KKKA) ile mücadelede doğal hayatın korunması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından doğaya keklik ve sülün bırakıldığını öğrendiğini bildiren Coşkun, bu girişimden çok etkilendiğini belirtti.

Coşkun, KKKA hastalığı ile mücadele için sürdürülen çalışmaları fırsata çevirmek istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Çocukluğumdan beri çeşitli kanatlı hayvan türlerini yetiştiriyorum. Evimizin bahçesindeki kümeste ve kafeslerd
e sülün, keklik, tavuk çeşitleri, güvercin, bıldırcın gibi hayvanları sürekli besledim. Bu hayvanlar ile büyüdüm desem, doğrudur. Emekli olduktan sonra uzun süre ne iş yapacağımı düşündüm. Son yıllarda KKKA hastalığının yaygınlaşması ve bu hastalıkla mücadele için doğaya keklik ve sülün bırakılması, benim sülün üretim çiftliği kurmama vesile oldu.''
Yılda 10 Bin Sülün Üretimi PlanıGeçen yıl çiftlik oluşturmak için harekete geçerek, yarı açık sülün üretim alanı kurduğunu, daha sonra da içerisinde kuluçka, revir, ilk hafta bakım ve geliştirme gibi çeşitli bölümlerin yer aldığı üretim binası inşaatına başladığını ifade eden Coşkun, damızlık olarak aldığı Anadolu halkalı sülünleri ürettiğini, şu anda damızlık 400 sülününün bulunduğunu söyledi.
Coşkun, 2 bin metrekare
lik üzeri ağla kaplı yarı açık bir çiftliğe sahip olduğunu, üretim binasının tamamlanm
asından sonra 10 bin metrekare
lik üzeri ağla kaplı, sülünlerin doğal yaşama alışmalarını sağlayacağı bir yer inşa edeceğini belirtere
k, bu şekilde yılda 10 bin sülün üretecek çiftliğin meydana getirilmiş olacağını, ayrıca keklik ve İran tavuğu üretimi de hedeflediğini anlattı.
Oteller İlgi GösteriyorÜretilen sülünlerin büyük kısmının doğaya bırakılacağını, ancak çok sayıda otelden sülün eti için sipariş geldiğini ifade eden Orhan Coşkun, ''Biz şu an damızlık üretim yaptığımız için ihtiyaca yanıt veremiyor
uz. Ancak önümüzdeki yıl 5 bin, sonraki yıl 10 bin sülüne çıkacağız. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinlerim
izi aldık. Otellere de satış yapacağız'' dedi.
Doğada yaban hayvanlarının yok olmasının en büyük nedeninin tarımsal alanlarda kullanılan zirai ilaç ve gübreler olduğunu iddia eden Orhan Coşkun, bozulan dengenin yeniden kurulması gerektiğini dile getirdi
www.usakport.com/news_detail.php?id=1431